Vin og mat
Spis og drikk deg lykkelig
Her i området dreier det seg mye om vin, den absolutte hovednæringen i området. Men også maten og det lokale kjøkkenet er en viktig og stolt del av kulturen. Her finner du verdens beste viner, og et kjøkken og råvarer som absolutt står i stil til det.
I hjertet av vinland
Her produseres noen av verdens beste viner. Det er ikke uten grunn at vinen Barolo er kalt «Kongenes vin og vinenes konge». Barolo er allikevel ikke den eneste vinen som lages her. Barbaresco lages også i Langhe og lages på nebbiolodrua, slik som Barolo. Den mest kjente vinen er vel kanskje likevel Barbera. Den lages i både Monferrato og Langhe. Barbera dʼAsti er ofte foretrukket ovenfor Barbera dʼAlba, men de er gode begge to.
Dette er ikke de eneste vinene du får. Her finnes røde, hvite, sprudlende, dessertviner og vermuth. Noen viner lages på drue som bare finnes i en landsby, mens andre, som dolcetto lages i mange forskjellige typer over både Langhe og Monferrato.
Er du interessert i vin kan du søke på viner som Ruche, Alta Langhe, Brachetto og Pelaverga. Små viner som fortjener en større plass i rampelyset.
Vi hjelper gjerne med å orientere seg blant gode vinprodusenter og enotecaer. Vi i har en lang liste som vi gjerne deler med våre gjester.
Vindruedyrking
Vi er mange som har hørt om de tøffe nordmennene som byttet ut A4 livet med en vingård i Italia. Klart det er tøft, men de har bare byttet ut A4 livet med ett annet A4 liv.
Mange har et inntrykk av at livet som vinbonde er romantisk. Det er det nok ikke, men hardt arbeid. Det må klippes, trimmes, sprøytes, velge ut de beste klasene. Så fort du har arbeidet deg gjennom vinmarka er det bare å begynne på nytt igjen. Samtidig kan en sen frostnatt eller en haglebyge ødelegge hele avlingen. Noen ganger drepe hele vinstokken.
Det er ikke en jobb for sarte sjeler. Samtidig må man takle varmen. Om sommeren begynner de å jobbe så snart det er lyst, for så ha en lang siesta, før det blir kjølig nok til å jobbe igjen. En fordel med å bo i våre hus er at du slipper å høre en traktor kl 0500 om morgenen.
Drueinnhøsting, eller vendemmia som heter på Italiensk, er en veldig spesiell opplevelse. Det er artig å være her da. Vanligvis blir man kanskje litt irritert over å bli liggende bak en traktor, men ikke under vendemmiaen. I stedet veit du at om ett år eller fem, så har disse druene blitt de herligste dråper, som kanskje ender opp i akkurat ditt glass.
Om kvelden kan du se blinkende lys bevege seg opp og ned dalsidene. Det er traktorene som bringer sine verdifulle laster til vinpressa. De forskjellige druetypene modnes ulikt, så de første druene blir plukka i slutten av august, mens de siste i oktober. Dessertdruene Brachetto og Moscato plukkes først, mens nebbiolodruene er vanligvis de siste.
Ønsker du å besøke en vingård? Vi har gode kontakter og finner et sted som passer deg!
Et gourmet-distrikt
Når man er her går mye ut på at det er et vindistrikt. Tro likevel ikke at det er alt vi har å by på. Det er nemlig ingenting en italiener liker bedre enn å slå seg ned ved bordet for å spise god mat i godt selskap. Vi gir dem rett i det.
Distriktets hasselnøtter er vel de beste i verden. De har et hint av både karamell og sjokolade
Det er tre ting som har påvirket det lokale kjøkkenet her. Disse tre faktorene har ført til ett av de absolutt mest kjente gourmet-distriktene i Italia.
Det første er så klart det som gror her. Det er ikke bare vindruer som trives utmerket. Hasselnøtter, trøfler og sopp trives også godt. Noe som er en luksus å kokkelere med.
Trøfler er en lokal delikatesse. Har du ikke smakt trøffel før, så har du sjansen når du kommer hit.
Den andre faktoren er geografien. For eksempel: lengst nord i Italia bruker de smør, lenger sør bruker de olivenolje. Her midt i mellom bruker vi smør og olje om hverandre, avhengig av hva som passer best.
En annen ting er at vi ligger midt på der hvor handelskaravanene møttes. Karavanene kom fra både Liguria og Venezia. Med seg hadde de varer de bytta i stedet for penger. Italia hadde også skatt på salt. Dette var dyrt, derfor salta de ned ansjos og annen småfisk. Disse ble så brukt som salt. Derav den kjente retten «Vitello tonnato» som betyr kalv og tunfisk. Kalvesteiken blir servert med en majonessaus med tunfisk, ansjos og kapers, blant annet.
Den tredje faktoren var fattigdommen. Det var så fattigslig her at ingenting ble noensinne kastet. Dette førte til at man lagde mange små retter på det lille man hadde. Gammelt brød, vinskvetter, eddik og ansjos blir stadig brukt, selv om nøden heldigvis ikke er så stor lenger.
Hva med en introduksjon til det italienske kjøkken med et påfølgende måltid? Vi samarbeider med Caroline, som kan komme og gi et kurs i italiensk matlaging eller bare lage mat til deg.